Στο Ιράν μεταβαίνει αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, για μια ευαίσθητη διπλωματική αποστολή, στη διάρκεια της οποίας ελπίζει να ενεργήσει ως μεσολαβητής προκειμένου να αμβλύνει την ένταση μεταξύ της ισλαμικής δημοκρατίας και των ΗΠΑ.

Ο Άμπε αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιρανό πρόεδρο, Χασάν Ροχανί, και τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, από τις 12 ως τις 14 Ιουνίου, στην πρώτη επίσκεψη ενός Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ιράν από το 1978.

Όμως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι ο Άμπε δεν μεταβαίνει στην Τεχεράνη με έναν κατάλογο αιτημάτων, ούτε μεταφέροντας ένα μήνυμα από την Ουάσινγκτον. Στόχος είναι να θεωρηθεί η Ιαπωνία ουδέτερη χώρα με την οποία μπορούν να συνομιλήσουν οι δύο πλευρές.

«Μας φαίνεται πολύ σημαντικό που ζητάμε από το Ιράν, ως περιφερειακή δύναμη, να ρίξει την ένταση, να συμμορφωθεί με την πυρηνική συμφωνία και να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην σταθερότητα της περιοχής», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Γιοσιχίντε Σούγκα, εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Στο Ιράν οι σχολιαστές εκτιμούν ότι είναι πιθανό ο Άμπε να μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των δύο χωρών.

«Η επίσκεψη Άμπε πραγματοποιείται έπειτα από αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, στην Ιαπωνία και οι Αμερικανοί άρα έχουν συμφέρον να εκμεταλλευθούν αυτό το κανάλι», δήλωσε ο Εμπραχίμ Ραχιμπούρ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στην ιρανική εφημερίδα Shargh.

Ωστόσο ο Άμπε δεν έχει μεγάλα περιθώρια ελιγμών, σημειώνουν οι ειδικοί, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας «θα αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια και είναι μικρές οι πιθανότητες να αποφέρει καρπούς», εξήγησε ο Τομπίας Χάρις, αναλυτής στην εταιρεία Teneo και πρόσθεσε: «Η Ιαπωνία έχει καλές σχέσεις με τις δύο χώρες, όμως αυτό δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε επιρροή».

Άλλωστε, η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου δεν είναι απλώς αγγελιοφόρος: διακυβεύονται και τα δικά της συμφέροντα. Πριν από την επαναφορά των  κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν η Ιαπωνία εισήγαγε περίπου το 5% του αργού πετρελαίου που χρειάζεται από το Ιράν και μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα πλήξει την οικονομία της.

Το ταξίδι προσφέρει στον Άμπε μια σπάνια ευκαιρία να παίξει τον ρόλο του ηγέτη στη διεθνή σκηνή, κυρίως μετά τις πρόσφατες απογοητεύσεις σε αυτό τον τομέα. Οι προσπάθειές του να επιλύσει την εδαφική διαφορά μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας απέτυχαν. Επίσης, το Τόκιο βρέθηκε στο περιθώριο των διπλωματικών ελιγμών σχετικά με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Άμπε «έχει ανάγκη μια διπλωματική επιτυχία καθώς βρίσκεται σε αδιέξοδο με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα», σχολίασε ο Τετσούρο Κάτο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Waseda. «Όμως, η Ιαπωνία δεν διαδραμάτισε ποτέ ενεργό ρόλο στα προβλήματα της Μέσης Ανατολής», πρόσθεσε και σημείωσε καταληκτικά: «Δεν περιμένω πολλά πράγματα σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα».